Uit een praktijkonderzoek is gebleken dat ouders van pre-/dysmatuur geboren kinderen tot een jaar na ontslag nog stress ervaren. Dit leidt tot psychische klachten van vooral de moeder, maar ook van de vader. Als ouders stress ervaren kan er onvoldoende hechting plaatsvinden tussen ouder en kind. Een goede, veilige hechting is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het kind.
In de Isala klinieken in Zwolle is in 2010 gestart met een onderzoek waarbij stress wordt gemeten bij ouders van pre-/dysmatuur geboren kinderen. Gedurende 18 maanden wordt er op 5 momenten een vragenlijst aan ouders voorgelegd. We vergelijken twee groepen ouders met elkaar. De eerste groep zijn de ouders die poliklinisch begeleidt zijn en via het consultatiebureau volgens het “oude” concept. Kinderen kwamen terug bij verschillende kinderartsen en apart bij de fysiotherapeut. Er was geen samenwerking met het consultatiebureau.
Vanaf september 2011 is het zorgpad “nazorgbureau” van start gegaan. Op dit nazorgbureau zien de ouders een CB-arts, een kinderarts of een verpleegkundig specialist. Ouders krijgen een vaste JGZ verpleegkundige die de kinderen en ouders na ontslag thuis gaat begeleiden.
Ouders komen op het nazorgbureau en zien daar de CB-arts en kinderarts/NP-erom beurten gezamenlijk met andere disciplines zoals de fysiotherapie of bijvoorbeeld logopedie. De JGZ verpleegkundigen komen thuis bij het kind en ouders, en geven thuis de vaccinaties. Tevens begeleiden de JGZ verpleegkundigen de ouders met video-hometraining, wat reeds bewezen effectief is om de hechting te bevorderen.
Er is veel afstemming tussen de disciplines mogelijk, ze werken direct naast elkaar en de betrokken disciplines kunnen zich scholen in deze specifieke doelgroep van premature- en dysmature kinderen.
Uit bovengenoemd praktijkonderzoek blijkt ook dat ouders verwerkingsproblematiek ervaren als moeders op de OHC (=obstetrische highcare) hebben gelegen. Op het nazorgbureau zal een OHC verpleegkundige met ouders deze problematiek kunnen bespreken. Er zal aandacht zijn voor verwerking van de pre- en dysmature geboorte en zo nodig verwezen worden naar andere disciplines zoals psychologisch ondersteuning.Tevens hebben ouders aangegeven dat ze behoefte hebben aan lotgenotencontact. Ook hiervoor zal aandacht zijn.
Met het zorgpad nazorgbureau denken wij stress weg te nemen bij ouders en zo een betere hechting tot stand te brengen.