Pinkeltje onderzoek

Het Pinkeltje-onderzoek (Int. Lollipop): Onderzoek naar groei en ontwikkeling van Prematuren. Onderzocht zijn kinderen geboren in 2002 en 2003.

Pinkeltje: Preterm INfants, KnowLedge on Target height and outcomE

Lollipop: LOngitudinaL Preterm Outcome Project

Om kinderen die prematuur geboren zijn goed te kunnen begeleiden in hun groei en ontwikkeling moeten de CB-teams, de neonatologen en kinderartsen weten hoe het met de ontwikkeling en groei van prematuur geboren kinderen gaat. Hiervoor is onderzoek belangrijk.

De drie voornaamste pijlers van het Pinkeltje-onderzoek zijn:

De groei van te vroeg geboren kinderen in de eerst 7 levensjaren

De meeste kinderen halen hun opgelopen groeiachterstand in, maar over hoe, waarom en hoe snel ze dat doen is nog weinig bekend. We willen proberen om aangepaste groeirichtlijnen te ontwikkelen voor deze te vroeg geboren kinderen.

De ontwikkeling

De meeste te vroeg geboren kinderen ontwikkelen zich gelukkig normaal. Sommigen doen er iets langer over of hebben (vaak lichte) problemen met bijvoorbeeld de motoriek of gedrag. We willen in dit onderzoek kijken hoe de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen precies verloopt en of we factoren in de zwangerschap of kort na de geboorte kunnen vinden die aangeven welke kinderen extra risico lopen.

Het ontwikkelen van een methode om de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen beter te volgen.

Op het consultatiebureau volgt de arts de ontwikkeling van kinderen en vult een schema in, het zogeheten Van Wiechenschema. We willen kijken of het mogelijk is het Van Wiechenschema voor te vroeg geboren kinderen aan te passen om zo de ontwikkeling van deze groep in de toekomst beter te kunnen volgen.

Voor de drie delen van dit onderzoek willen we gegevens van kinderen die op tijd geboren zijn vergelijken met gegevens van kinderen die minimaal 4 weken te vroeg geboren zijn.

De onderzoekers zijn:

J.M Kerstjens, kinderarts-neonatoloog UMCG

I.F.A. Bocca-Tjeertes, consultatiebureau-arts Icare

M. Potijk, MD PhD student

A.F. Bos, hoogleraar neonatologie UMCG

S.A. Reijneveld, hoogleraar gezondheidswetenschappen UMCG

K.N.J.A. van Braeckel, neuropsycholoog

R. Cserjesi, neuropsycholoog

E.M.J. Ten Vergert - Jordans, consultatiebureau-arts Friese Wouden

J.M. Bouma, hoogleraar neuropsychologie

R.H. Geuze, universitair hoofddocent neuropsychologie

 

Zij doen dit in samenwerking met M.J. Broer van Dijk en B.M van der Hulst consultatiebureau-artsen in resp. Groningen en Drenthe en vele andere werkzaam in de JGZ.

Website: www.pinkeltje-onderzoek.nl