LNF: Landelijke Neonatale Follow up
Werkgroep van de sectie Neonatologie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
In 1992 is een eerste bijeenkomst gehouden van de LNF in Veldhoven in toen nog het St. Joseph ziekenhuis, nu het Maxima Medisch Centrum. De aanwezigen vertegenwoordigden de nazorg poli’s en een aantal grote onderzoeksprojecten waarin de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen werd onderzocht.
Doel was een multidisciplinair samenwerkingsverband te starten tussen kinderartsen, psychologen, fysiotherapeuten en logopedisten, wat ertoe zou leiden dat alle 10 Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) in Nederland op dezelfde manier de ontwikkeling van de kinderen systematisch en gestandaardiseerd zouden gaan volgen.
In 1994 werd de LNF, ondanks het multidisciplinaire karakter, een werkgroep van de sectie neonatologie van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde (NVK).
In 1996 werd een basis follow up protocol ontwikkeld om de ontwikkeling van de kinderen te volgen in vier domeinen: groei en gezondheid, neuromotorische ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Onder testinformatie kunt U het huidige protocol inzien. Dit is een update van het oorspronkelijke protocol, aangezien van verschillende tests inmiddels een nieuwe versie is verschenen. De LNF is betrokken om Nederlandse normen samen te stellen voor diverse ontwikkelingstesten.
Sinds 2000 is, na het verschijnen van een rapport van de gezondheidsraad ‘Intensive care voor pasgeborenen’ waarin duidelijk was opgenomen dat follow up een integraal onderdeel moet uitmaken van de zorg voor veel te vroeg geboren kinderen, follow up in alle NICU centra geregeld en worden goede afspraken gemaakt met de verwijzende ziekenhuizen.
Sinds 2011 worden de gegevens van de ontwikkeling van de kinderen op de leeftijd van 24 maanden ingevoerd in de database van de Perinatale Registratie.
Zo kan informatie van de verschillende centra bij elkaar worden gevoegd. Dit levert tevens de mogelijkheid op tot koppeling van deze informatie aan de gegevens met betrekking tot de zwangerschap en bevalling van de moeders en de neonatale zorg. Onder landelijke registratie kunt U meer lezen over deze registratie.
De LNF heeft in de loop der jaren aan diverse activiteiten bijgedragen die een belangrijke rol spelen in de zorg en het onderzoek naar de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen. Dit heeft geresulteerd in diverse publicaties en proefschriften. Onder onderzoek kunt U lopend onderzoek en de Nederlandse samenvattingen van verschenen proefschriften inzien.
Inmiddels worden vertegenwoordigers van de LNF ook gevraagd om te adviseren bij andere onderzoeksprojecten, met name bij die van het onderzoeksconsortium Verloskunde/Gynaecologie.
Sinds 2012 wordt vanuit “The LNF Study Group” gepubliceerd.
Sinds 2007 organiseert de LNF ook symposia, te bezoeken voor alle betrokkenen bij de nazorgpoli’s.
Op 25 september 2012 zal het 3e symposium plaatsvinden ter ere van het 20 jarig jubileum van de LNF. Lees hier meer over onder nieuws.
In 2012 zal de richtlijn “nazorg prematuren” verschijnen. De basis van deze richtlijn is het wetenschappelijk onderzoek dat door leden van de werkgroep door de jaren heen is verricht. Goede samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg, kinderartsen in den lande, paramedici en de follow up poliklinieken krijgt in deze richtlijn vorm.